Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” Határok nélkül

2018. február 21. – Kossuth Rádió

 

Az UNESCO közgyűlésén 1999-ben nyilvánították február 21-ét az Anyanyelv nemzetközi napjának

Az UNESCO közgyűlésén 1999-ben nyilvánították február 21-ét az Anyanyelv nemzetközi napjának. 2000-től ünnepeljük. A Földön mintegy 6000 nyelvet beszélnek, és ezeknek a fele veszélyben van, a kihalás fenyegeti. A délvidéki Muzslyán nem fenyegeti a magyar nyelvet ilyen veszély, de tény, hogy a régióban egyre nehezebb megtölteni a magyar tannyelvű osztályokat. A település kétnyelvű, iskolája a mai napra műsorral készült.

 

Kárpátalján a magyar tannyelvű iskolákban nem a gyermeklétszám jelenti a gondot

Kárpátalján a magyar tannyelvű iskolákban nem a gyermeklétszám jelenti a gondot. A tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény kétségessé teszi az anyanyelven való oktatást. Ukrajna nem tudja teljesíteni a kárpátaljai magyar kisebbségnek az oktatás nyelvére vonatkozó minden kívánságát - jelentette ki Olena Zerkal, európai integrációért felelős ukrán külügyminiszter-helyettes az egyik népszerű ukrán televízió műsorában.

 

2019-ben új határátkelőhely nyílik a magyar-szerb határon

2019-ben új határátkelőhely nyílik a magyar-szerb határon, ami elsősorban a Vajdaság bánsági részében élők számára jelent kaput a világra és új gazdasági lehetőségekkel kecsegtet - hangzott el a magyar szerb határon átnyúló együttműködési program újvidéki nyitórendezvényén.

 

Európai uniós programban talált egymásra Nagykanizsa önkormányzata és a Hargita Megyei Önkormányzat

Európai uniós programban talált egymásra Nagykanizsa önkormányzata és a Hargita Megyei Önkormányzat. A régiók közötti együtt működére alapuló turisztikai fejlesztési program nemzetközi partner-találkozóját most Székelyföldön, Madéfalván tartották.

 

Egy erdélyi magyar civil térkép kialakításába kezdett a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége

Egy átfogó adatbázis létrehozásába, egy erdélyi magyar civil térkép kialakításába kezdett a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége. Bodó Barna elnök Szilágysomlyón mutatta be a térképen megjelenő első megyét, a Szilágyságot. A készülő adatbázis ötletéről, céljáról és megvalósításának tervéről a Határok nélkül munkatársa kérdezte Bodó Barnát.

 

Gyászol a felvidéki magyarság

 

 

Életének 87. évében elhunyt  Gyüre Lajos költő, író, irodalomtörténész, tanár, a kassai magyar közélet kiváló személyisége. Kassán ma délelőtt helyezték örök nyugalomra. Palcsó Zsóka összeállításban  részletet hallunk Gyüre Lajossal készült portréműsorból, amit T. Nagy Imre készített. Az elmúlt percekben a 87 éves korában elhunyt Gyüre Lajos költőre, tanárral emlékeztünk. Határok nélkül

2018. február 18. – Kossuth Rádió

Csáky Pál: mérföldkő az EP február 7-én elfogadott határozata az őshonos kisebbségek védelméről

Az Európai Parlament február 7-én elfogadta  a Csáky Pál MKP-s képviselő által kezdeményezett a kisebbségek, főként az őshonos kisebbségek védelméről, hátrányos megkülönböztetésük tiltásáról szóló határozatot. Csáky Pál a pozsonyi sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte a határozatot, mert 13 év után ez az első jelentősebb, kisebbségekkel 
foglalkozó dokumentum. Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa szerint ez csak az első lépés, de megnyílt az út, hogy további lépésekek tegyünk az őshonos kisebbségek védelmében.

 

Rendhagyó eseménynek lehettek tanui a Marosvásárhelyiek hétvégén a főtéren
Rendhagyó eseménynek lehettek tanui a Marosvásárhelyiek hétvégén a főtéren,  a ferences templom megmaradt tornyánál. Az Örökségünk őrei programban a katolikus iskola Szem csapata szervezésében köztéri Szent Antal-litániát tartottak.  47 évvel a ferences templom lebontása után ez volt az első liturgikus esemény a volt templom helyszínén. 

 

Több mint egy éve látható Bicskei Zoltán délvidéki filmrendező Álomhava c. alkotása

Több mint egy éve látható Bicskei Zoltán délvidéki filmrendező Álomhava című alkotása. A magyar történelem különféle metszeteit megjelenítő film szöveges és képi dokumentálásának az ARACS c délvidéki közéleti folyóirat egy teljes lapszámot szenteltek. 

 

Több mint fél évszázados természetjárás és 38 évnyi kitartó gyűjtőmunka eredményeként jött létre Stefanov turistajelvény-kollekciója

Több mint fél évszázados természetjárás és 38 évnyi kitartó gyűjtőmunka eredményeként jött létre Stefanov Titusz kétezer darabot meghaladó turistajelvény-kollekciója. A 77 éves nyugdíjas aradi fogtechnikus gyűjteményének egy részét hétfőn tette közszemlére. Az egykori aradi román tanítóképző, a Preparandia épületében kialakított múzeumban megnyílt kiállítás a Partium és Erdély múltjának keresztmetszete is egyben.

 

Beszélgetés Albert Ferenc temesvári  szociológiaprofesszorral

Albert Ferenc, a temesvári  szociológiaprofesszora élete is kötődött Aradhoz, gyermekkorában. Erre az időszakra emlékszik. A Határok nélkül riporterének adott interjúban felidézte, hogy lett belőle Albert Ferenc.Határok nélkül

2018. február 20. – Kossuth Rádió

 

A Kárpátaljai Református Egyház vette át az Ukrajnai Egyházak Tanácsának vezetését

A Kárpátaljai Református Egyház vette át az Ukrajnai Egyházak Tanácsának vezetését. Zán Fábián Sándor református püspök fél éven keresztül fogja betölteni az ukrajnai felekezetek 90%-t tömörítő testület vezető tisztségét. Ukrajnában a pravoszláv és a görög-katolikus vallás a meghatározó, a protestáns egyházak tagjai a lakosság mindössze 3%-t teszik ki.

 

Nagyváradon a napokban kikerült a belvárosi híd neve – a Szent László-híd tábla, ám csak románul

Nagyváradon a napokban kikerült a belvárosi híd neve, a Szent László-híd tábla, ám csak románul. Ezért is tiltakozott az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint Bihar megyében a nyelvi jogok terén észlelt hiányosságok miatt is. Mai sajtótájékoztatójuk után kérdezte a Határok nélkül munkatársa Csomortányi Istvánt, a Néppárt Bihar megyei elnöke.

 

Temesváron – Romániában elsőként – a kisebbségekkel való kapcsolattartásért felelős osztály felállítását tervezik

Míg Nagyváradon és környékén nem érvényesülnek a nyelvi jogok, holott több esettben törvény adta lehetőség van rá, addig a szórványban - a temesvári polgármesteri hivatalban - Romániában elsőként, a kisebbségekkel való kapcsolattartásért felelős osztály felállítását tervezik. A városban sok nemzetiség él, azonban alacsony arányszámuk miatt legtöbbjüknek nincs képviselőjük az önkormányzati testületben. A három fősre tervezett testületnek egyelőre csak egy tagja van, Valdman Kinga, akit a Határok nélkül munkatársa kérdezett arról, hogy ki és milyen ügyben fordulhat a kisebbségi osztályhoz.

 

Kolozsváron meg még mindig csak négy többnyelvű helységnévtáblát raktak ki a 16-ból

Kolozsváron még mindig csak négy többnyelvű helységnévtáblát raktak ki a 16-ból, amire a várost a bíróság kötelezte. De a táblákért harcoló Muszáj-Muszájosok nem hagyják annyiban és nem tolják haza a bringát, sőt! A szerdán délután ötkor kezdődő főtéri tiltakozás résztvevői egy többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárt fognak áttolni a Főtérről a Polgármesteri Hivatal udvarára, amelyet a hivatal udvarán található kerékpár tárolóban lakatolnak le. A részletekről Bethlendi András jogászt, a Muszáj-Muszáj akciócsoport egyik tagját kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Iskolaválasztási kedv Kassán

Felvidéken Kassán, az utolsó népszámlálás lehangoló adatai szerint, a több, mint 240 ezres lakosú városban alig 3 százalék magyar él. Ennek ellenére a városban található két magyar tannyelvű középiskola megtartotta rangját. A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium és a Szakkay József Szakközépiskola – vagy, ahogy mindenki ismeri: a legendás kassai ipari. Palcsó Zsóka a kilencedikeset kérdezte, hogy ki milyen iskolába tanul tovább.

 

Tízéves hagyománya van a Székelyföldről indult Felolvasó-maratonnak

Tízéves hagyománya van a Székelyföldről indult Felolvasó-maratonnak, amelyhez immár több tízezren csatlakoznak szerte a Kárpát-medencében. Idén Petőfi Sándor költészete szerepelt a felhívásban.

 

Négy háromszéki fiatalember arra vállalkozott, hogy megkeresse Wass Albert sírját

Négy háromszéki fiatalember arra vállalkozott, hogy Afrikát átszelve, annak legdélibb csücskén, megkeressék Wass Albert sírját. Az erdélyi író nagybátyjáról van szó, aki húszévesen vesztette életét a búr háborúban, és s sírját már felkereste Kolozsvár híres asszonya, Bornemissza Elemérné, 1909-ben. Ennek emlékére indul a székelyek expedíciója, amelyről a Határok nélkül riportere kérdezte a csapat egyik tagját, Tulit Zsombort, a Székelyek a magasban expedíció-sorozat szervezőjét, ahol 8 ezer méternél magasabb csúcsokat hódítottak meg és tűzték ki a székely zászlót.

 Határok nélkül

2018. február 15. – Kossuth Rádió

A kárpátaljai háziorvosi szolgálat működéséhez szükséges orvosi eszközöket adott át Grezsa István kormánybiztos Kárpátalján

A kárpátaljai háziorvosi szolgálat működéséhez szükséges orvosi eszközöket adott át Grezsa István kormánybiztos a Záhony-Csap határátkelőnél. A 40 millió Ft összértékű egészségügyi segély közel 60, többségükben magyarok lakta települések háziorvosi rendelőinek szolgáltatásait fogja jelentősen javítani. A program következő lépéseként tavasszal mintegy 40 háziorvosi rendelő épületét fogják felújítani. Ezek a támogatások is jelzések Kijevnek, hogy a két ország kapcsolatait az együttműködésre kellene építeni az elhibázott törvénykezés helyett, mondta a Grezsa István.

 

Moszkal: oroszbarát, radikális, szélsőjobboldali szervezet tagjai próbálták felgyújtani a KMKSZ ungvári székházát

Egy oroszbarát, radikális, szélsőjobboldali szervezet tagjai próbálták felgyújtani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát február 4-én - tájékoztatta Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó az ungvári magyar főkonzulátus és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőit.

 

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke reagált a DK alelnökének tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke reagált a Demokratikus Koalíció alelnökének tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésére, miszerint az RMDSz kufárkodik az erdélyi magyarok szavazataival.

 

2015 óta érkeznek Délvidékre is fiatalok a Petőfi Sándor programban

2015 óta érkeznek Délvidékre is fiatalok a Petőfi Sándor programban. Nyilas Leonov Anita a Magyar Nemzeti Tanács alelnökeként foglalkozik a program ösztöndíjasaival. Őt kérdezi a Határok nélkül munkatársa.

 

Kiírták a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program idei ösztöndíjpályázatait

Kiírták a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program idei ösztöndíjpályázatait. A tavalyinál is többen nyerhetnek ösztöndíjat idén a szórvány magyarságát támogató programok pályázatain. A Petőfi Sándor ösztöndíj keretszámát 65-ről 75-re, a Kőrősi Csoma Sándorét, -  amely 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki, - 115-ről 150-re emelték - jelentette be ma délután budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője.  Potápi Árpád János az 1,1 milliárdos keretösszegű programokról szólva elmondta: a két program a nemzetpolitika zászlóshajója, hiszen ezek szólítják meg a diaszpóra és a Kárpát-medence szórványmagyarságát, naprakész kapcsolatot teremtve közösségeik és az anyaország között.

 

A Prosperitati Alapítvány jóvoltából a közép-bánáti körzetből összesen 16 család kap támogatást házvásárlásra

A Prosperitati Alapítvány jóvoltából a közép-bánáti körzetből összesen 16 család kap támogatást házvásárlásra. Ebből 5-en a Nagybecskerekhez tartozó Muzslyán, Erzsébetlakon és Lukácsfalván jutottak házhoz. A fiatal párok életében óriási segítség ez ahhoz, hogy az otthon maradás mellett döntsenek.

 

Romániában jelentős bevételtől esnek el az önkormányzatok

Romániában jelentős bevételtől esnek el az önkormányzatok - állítják az önkormányzati tisztviselők, akik szerint számos megkezdett, vagy csak tervezett beruházás fog leállni emiatt. Arad megyében az RMDSZ-es tanácsosoknak így is sikerült kialkudniuk számottevő összegeket a magyarok lakta települések, a magyar történelmi egyházak részére.  Pataky Lehel Zsolt összeállítása.

 

A 40-es évek elején kezdték el a Borsi vár felújítását, de a II. vh. után raktárnak és lakásnak használták

 

 

A 40-es évek elején kezdték el a Borsi vár felújítását, de a II. vh. után raktárnak és lakásnak használták. A 70-es években kiürítették, aztán hosszú ideig nem történt semmi, míg 2000-ben elkezdődött a már igen romos állapotban lévő vár felújítása. 2005-re a földszinti helyiségeket helyrehozták, és 2006-ban egy emlékszobát nyitottak. Az európai kulturális örökség évében magyar-szlovák összefogással elkezdődik a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc szülőházának a felújítása, ami a tervek szerint 2020-ra el is készül. A munkálatokról és a borsi kastély tervezett hasznosításáról sajtóértekezleten számoltak be a szakértők.