erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kézdivásárhely: Március 15-e emlékére ünnepi programsorozat

MÁRCIUS 12., VASÁRNAP

12.00 MEGNYITÓ – XXVIII. ünnepi tárlat 1848. március 15-e emlékére

 

Köszöntőt mond: Dimény Attila igazgató, muzeológus

A tárlatot megnyitja: Dr. Deák Ferenc magyartanár

Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával.

Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum

 

 

MÁRCIUS 14., KEDD

11.00 Ünnepi megemlékezés a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ aulájában az iskola IX–X. osztályos diákjainak közreműködésével.

 

14.00 Megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok Bors Gyöngyvér, közreműködik a kászonújfalusi népi zenekar.

 

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN

14.00 Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.

 

15.00 Megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Bors Gyöngyvér.

 

16.30 A Manócska Napközi Otthon pedagógusai és a szülők közös koszorúzása az intézmény nyergestetői kopjafájánál.

 

 

MÁRCIUS 15., SZERDA

9.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban. Műsorral készül a Református Kollégium diáksága. Részt vesznek a mezőtúri és mezőkövesdi tanárok és diákok.

 

9.45 Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum. Ünnepi szónok Bors Gyöngyvér, IX. osztályos tanuló.

 

10.00 A Nagy Mózes Elméleti Líceum ünnepi műsora az eresztevényi emlékműnél.

 

10.00 A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi szobornál.

 

10.00 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál.

 

10.15 A Bod Péter Tanítóképző tanulóinak koszorúzása a Szacsvay János domborműnél. Helyszín a Szentkereszty Stephanie Egyesület épülete.

 

10.30 A Bod Péter Tanítóképző és a a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos szobornál.

 

10.30 Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével. Részt vesznek a mezőtúri és mezőkövesdi tanárok és diákok is.

 

10.30 A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi szobornál. Énekel az iskola kórusa, szavalTodór Palkó, Oláh Viktor Zsolt és Fazakas Anita, az ünnepet beszédével méltatja Dezső Szabolcs tanuló.

 

10.40 A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE, Gábor Áron tér

 

Az ünnepi műsorban közreműködik a Tanulók Klubja fúvószenekara, a Református Kollégium és a Nagy Mózes Elméleti Líceum zenekara és diákjai, Biszak Beáta, a Molnár Józsiás Általános Iskola IV. osztályos tanulója, valamint Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

 

PROGRAM:

 

11.00 Gyülekező és az iskolák felvonulása

 

11.15 Lovashuszárok, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása

 

12.00 ÜNNEPI MŰSOR:

Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; ünnepi beszédet mond Tállai András, a Magyar Kormány parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 

Szónoklatot mond a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese.

 

A műsorban elhangzó dalok:

Népdal: Tavaszi szél – énekel Biszak Beáta, a Molnár Józsiás Általános Iskola IV. osztályos tanulója; Illés Lajos: A nemzethez, Singh Viki: Katonák, Egy szabad országért – énekelnek, hangszeren játszanak a Nagy Mózes Elméleti Líceum és a Református Kollégium diákjai.

 

Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. versét szavalja Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze.

 

 

18.00 Kiállításmegnyitó (Paks): MAKÓ ANDRÁS – ÖSSZETARTOZUNK

Meghívott vendégek: Tóth Éva és Besenyei István, a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes tagjai.

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház

 

 

19.00 „HAZÁM, HA VOLT IS...” – gálaműsor március 15. tiszteletére

Közreműködnek: Bogdán Zsolt színművész (Kolozsvári Állami Magyar Színház), Kozma Attila színművész (Csíki Játékszín)és Keresztes Ágnes színművésznő (Szatmárnémeti Északi Színház); a Sepsi Kamarazenekar, a Voces Kamarakórus (szólisták: Pakot István és Kolcsár Linda), valamint a Perkő NéptáncegyüttesHorváth Tas és Ürmösi-Incze Hunor vendégszereplésével.

Light design: Designdropp Studio, Erőss László

Élő közvetítés: Designdropp Studio (gyártásvezető/rendező: Erőss László, operatőr: Ovidiu Pogăceanu, Nagy László, Sándor Zsombor, crane operator: Gligor András)

Zenei rendező: Cserkész Emese

Rendező: Lung László Zsolt

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, nagyterem

A belépés díjtalan, de helyfoglaláshoz kötött.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog