TV-Rádió-Film

Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője

A fotón  Busai Bori és Mahovics Tamás látható

Karikázó, verbunk, dus, legényes, lippentő, hogy csak néhány példát említsünk azokból a velünk élő, régmúltból hozott kifejezésekből, amelyek évről évre megelevenednek a Fölszállott a páva színpadán. A népzenei és néptáncos tehetségkutatóba érkező gyerekek számára ezek a régiesnek ható szavak a mindennapok természetes elemei, hiszen ők, miközben őrzik, élik is a hagyományt.

„Az Úr Jézust imádják, dudát szépen megfújják” (A Kossuth Rádió kora reggeli műsora karácsony előtt)

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora a karácsony előtti héten a betlehemezés népszokását mutatja be. A „Hajnali” zenei összeállításban a karácsonyi ünnepkör dallamai szólnak, és betlehemes játékokból idéznek.

Nyitott tekintetbe nyitott tekintettel néznek vissza

Lírai hangvételű film készült a kászoni paraszti kultúráról. Az Ars Sacra fesztiválon a kategória fődíjával jutalmazott, Ott legbelül dal van című dokumentumfilmet Mohi Sándor rendezte a néprajzkutató Tánczos Vilmos szakértői segítségével. Hosszú éveken át folyó munkájuknak köszönhetően egy letűnt kor embereihez kerülhetünk közel – a filmet karácsonykor vetíti a Duna televízió.

Csodabogarak az M2 Gyerekcsatornán

Új animációs filmsorozat, az Apolló és a csodabogarak érkezik az M2 Gyerekcsatornára november 25-én. Antoon Krings nagysikerű könyvén (eredeti címén Drôles de Petites Bêtes) alapuló sorozat bájos bogarai egy varázslatos kertben élnek, ahol az élet sohasem unalmas.

A magyar szórvány napján különkiadással jelentkezik a Térkép a Duna World-ön!

Az elfelejtett település, Avasújváros – kis magyar sziget a román települések gyűrűjében; A garamszentgyörgyi Duba Tájház – a felvidéki szórványosodás ellen küzd egy nyugdíjas házaspár; Szórványok szórványa – Maradék, a szerémségi falu.

Művész és pedagógus (A „Hajnali” Foltin Jolánra emlékezik)

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november negyedik hetében a nemrégiben elhunyt kiváló táncpedagógusra és koreográfusra, Foltin Jolánra emlékezik. A zenei összeállításban a szerkesztő Martin György és Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseiből válogat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog