Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Romániai magyar sérelmekről az EP-ben
2018. április 19. (csütörtök) 19:43
article thumbnailAz Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportja (az ún. Kisebbségi Intergroup) mai strasbourgi ülésén Tőkés László erdélyi EP-képviselő egy újabb magyarellenes román intézkedésről tájékoztatta – elsőként – felszólalásában a képviselőtársakat, mégpedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a román tannyelvű Petru Maior Egyetem tervezett egyesítéséről.


Mellbevágóan időszerű, több nemzedékhez szóló, és éppen ezért mindnyájunk elevenébe vágó szatirikus komédiával lépett színpadra kedd este Sepsiszentgyörgyön a budapesti Orlai Produkciós Iroda. Az általuk elénk tartott görbe tükörbe nézve pedig ha nem is nyilvánosan, de legalább magunkban kénytelenek voltunk beismerni, hogy bizony sok tekintetben akár rólunk is írhatták volna a darabot.

Bővebben: Szertefoszlott álmok és tervekLélektisztító, valamint elmélyülésre és önvizsgálatra késztető kulturális élményben volt részük mindazoknak, akik hétfő este a marosvásárhelyi születésű, de Békéscsabán élő Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című verseskötetének az Andrei Mureşan színházbeli zenés bemutatóját választották a Szent György Napok gazdag kínálatából.

Bővebben: Költészet, grafika, zene (Párbeszéd Isten és ember között)A Hagyományok Háza munkatársai Zsobokon

A Hagyományok Háza ötödik alkalommal rendezi meg zsoboki hagyományőrző táborát. Az április 25-én kezdődő találkozón az intézmény munkatársai mintegy hetven gyermekkel foglalkoznak.

Bővebben: Együtt a kalotaszegi gyermekekért„Egy olyan könyvet mutatunk be, amelynek nincs párja Erdély-szerte, de talán még Magyarországon sem. Megjelenésével pedig utolsó pillanatban került az asztalra annak a színésznemzedéknek a névsora, akik tagjai közül már nem egy valahonnan fentről figyel bennünket” – fogalmazott Cseke Gábor költő, író, újságíró Nászta Katalin Thália erdélyi napszámosai című kötetének kedd esti bemutatóján a Háromszék Táncstúdióban.

Bővebben: Ők is alkotó művészekÁprilis közepén immár 37. alkalommal rendezték meg Budapesten az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt. A Hagyományok Háza ismét lemezkiadványt jelentetett meg a jeles alkalomra.

Bővebben: Táncház-Népzene 2018
A város színei és fényei ma is ugyanazok (Forrás: Wikipedia - Museum of Fine Arts, Houston)

Kétszázötven éve halt meg Velence legnagyobb festője, Giovanni Antonio Canaletto. Képei pontos tükrei a 18. századi városnak, noha legtöbb vászna ma nem Olaszországban, hanem Londonban látható.

Bővebben: Velence és London bűvöletébenÉrzelmeinkre sokféleképpen lehet hatni. Érhetnek kellemes, kellemetlen, megindító benyomások vagy épp olyanok, amelyek csak a pillanat töredékéig jelentenek valamit. A Yasmina Reza „Művészet” színműve Barabás Árpád rendezésében és a kézdivásárhelyi Városi Színház tagjainak előadásában nem az a darab, amely ne hagyna mély nyomokat a nézőben.

Bővebben: Kézdivásárhely: „Művészet” a Városi Színházban (Gondolatok Yasmina Reza színműve kapcsán)